Opel odhalí na podujatí IAA Mobility 2023 tri svetové premiéry

5. 9. 2023Opel odhalí na podujatí IAA Mobility 2023 tri svetové premiéry  

  • Pripravený zažiariť: Opel Experimental sa predstaví 4. septembra o 11.00 SELČ počas tlačovej konferencie značky Opel v hale B2 (stánok B20)
  • Priestranný priekopník: Astra Sports Tourer Electric ako jedno z prvých plne elektrických kombi
  • Elektrizujúce malé auto: Nový Opel Corsa Electric s dvoma možnosťami elektrického pohonu
  • Mníchov a Rocks: Opel Rocks e-XTREME a Rocks Electric KARGO
  • Športový kúsok: ADAC predstaví model Corsa Rally Electric designed by Elisa Klinkenberg
  • Ďalší prítomní na Motorworld Mníchov: Manta GSe a Astra GSe
Opel odhalí na podujatí IAA Mobility 2023 tri svetové premiéry Opel odhalí na podujatí IAA Mobility 2023 tri svetové premiéry

Opel si pre návštevníkov tohtoročného autosalónu IAA Mobility v Mníchove (5. až 10. septembra) pripravil vzrušujúcu zostavu. Pred medzinárodným publikom sa vo svetovej premiére predstavia nie menej ako tri nové autá nemeckej značky, pričom hlavný tón udá ohromujúca štúdia Opel Experimental. Automobilka so sídlom v Rüsselsheime nedávno odhalila prvé obrázky a informácie o dizajnovej štúdii, ktorá poskytuje pohľad na pripravované modely a technológie. Opel okrem toho predstaví aj dva modely, ktoré sa čoskoro dostanú do showroomov: nový Opel Corsa Electric a nový Opel Astra Sports Tourer Electric. K malému autu a k bestselleru kompaktnej triedy sa na otvorenom výstavnom priestore značky na námestí Odeonsplatz (číslo stánku: OP.390) pripojí Opel Experimental. To však až po predstavení štúdie na mníchovskom výstavisku počas podujatia IAA Summit (hala B2; číslo stánku B20).

Návštevníci našich stánkov v Mníchove sa môžu tešiť na jasnú víziu toho, kam sa značka Opel uberá v bezprostrednej a o niečo vzdialenejšej budúcnosti. Zatiaľ čo Opel Experimental poskytuje smerovanie pre ďalšiu kapitolu našej značky, nové modely Corsa Electric a Astra Sports Tourer Electric ukazujú naše súčasné riešenia pre trvalo udržateľnú a lokálne bezemisnú mobilitu,“ povedal Florian Huettl, generálny riaditeľ automobilky Opel.

Opel Experimental: Vizionárska štúdia

Opel Experimental sa na IAA predstaví počas novinárskeho dňa 4. septembra, keď sa medzinárodným médiám prvý raz predstaví najnovšia štúdia, ktorá určí ďalšie trendy (tlačová konferencia automobilky Opel sa koná 4. septembra o 11.00 SELČ). Hladká silueta modelu Experimental vyniká vonkajším osvetlením a výraznou kontrastnou grafikou namiesto chrómu, čo dodáva už i tak pôsobivým proporciám osobitosť a sofistikovanosť. Dramaticky zužujúci sa profil má odvážny a čistý dizajn s hladkým povrchom, ktorý zvyšuje ohromujúci vzhľad úsporného plne elektrického crossoveru. Aerodynamická silueta modelu Opel Experimental stojí na veľmi úspornej platforme, zatiaľ čo štúdia ponúka aj inteligentné a optimalizované aerodynamické riešenia. Aerodynamické klapky vpredu a vzadu, spolu so zadným difúzorom, zlepšujú aerodynamickú účinnosť. Ten sa vysúva alebo zasúva v závislosti od aktuálnej jazdnej situácie.

Vpredu v strede charakteristického prvku Opel Compass sa nachádza osvetlené logo Opel Blitz, ktoré oslavuje svoj debut na autosalóne v Mníchove. Lemuje ho podlhovasté charakteristické osvetlenie krídla pozdĺž horizontálnej osi, zatiaľ čo osvetlený stredový prelis vytvára ďalší nápadný prvok. Rovnaká hra so svetlom sa potom opakuje aj vzadu s výrazným charakteristickým brzdovým svetlom vytvoreným technológiou okrajového osvetlenia a príťažlivou priehľadnosťou skla. V kombinácii s výraznými nápismi Opel – namiesto loga Blitz na zadnej časti – tak vzniká centrálny prvok. Okolo predného loga sa rozprestiera nová generácia 4D Opel Vizor.

Opel Experimental zaujme vo vnútri pocitom priestrannosti. Umožnilo to uvoľnenie priestoru (detoxikácia priestoru). Volant sa v momentoch, keď ho vodič nepoužíva, dá bez problémov sklopiť. Umožňuje to systém elektronického riadenia steer-by-wire, ktorý znižuje hmotnosť odstránením mechanických komponentov riadenia. Ľahké adaptívne sedadlá kombinujú štíhlu a zároveň odolnú štruktúru s tkaninami s technológiou 3D sieťoviny. A elektrochromatické tkaniny ponoria cestujúcich do náladového osvetlenia, ktoré vytvára dokonalé prostredie zamerané na pohodu.

Astra Sports Tourer Electric: Priestranná zábava z jazdy bez lokálnych emisií

Rovnako ako všetky verzie modelového radu Astra, aj Astra Sports Tourer Electric zaujme nielen odvážnym a čistým dizajnom, ale aj primeraným výkonom. Nové plne elektrické kombi z Rüsselsheimu prináša čistú zábavu z jazdy bez lokálnych emisií. Elektromotor s výkonom 115 kW (156 k) a krútiacim momentom 270 Nm dostupným od prvého dotyku plynového pedálu, zaisťuje svižné rozjazdy a presvedčivú akceleráciu. Zatiaľ čo mnohé iné elektromobily obmedzujú maximálnu rýchlosť na 150 km/h, alebo 160 km/h, nová Astra Sports Tourer Electric dosahuje maximálnu rýchlosť až 170 km/h. So zdvihnutými operadlami zadných sedadiel ponúka Astra Sports Tourer Electric 516 l batožinového priestoru – po sklopení operadiel sa kapacita zväčší až na 1 553 l. Podobne ako jeho päťdverový súrodenec, ťaží elektrické kombi z nízkej pohotovostnej hmotnosti. s hmotnosťou iba 1 760 kg je Astra Sports Tourer Electric ľahšia ako mnohí jej konkurenti.

Corsa Electric: Populárne malé vozidlo v novom šate

Dokonalé proporcie a precíznosť do najmenšieho detailu, všetko zabalené do odvážneho a čistého vzhľadu – to je nový Opel Corsa. Dizajnéri vynovili populárne malé auto tak, aby bolo ešte modernejšie a ešte štýlovejšie. Najvýraznejší prvok exteriéru tvorí nezameniteľný Opel Vizor, charakteristická tvár značky, ktorá zdobí všetky nové modely Opel. Nová Corsa Electric však nemá len peknú tvár, ale zaujme aj svojimi vnútornými vlastnosťami. Nováčik je voliteľne dostupný s plne digitálnym kokpitom vrátane nového infotainmentu. Integrovaná platforma Snapdragon Cockpit od Qualcomm Technologies1 obsahuje vylepšené grafické, multimediálne a výpočtové schopnosti, aby poskytla integrovanejší, kontextovo vnímavý a neustále prispôsobivý systém kokpitu, ktorý sa môže vyvíjať tak, aby vyhovoval preferenciám cestujúcich. Pod kapotou modelu Corsa Electric sa môže nachádzať jeden z dvoch plne elektrických pohonov: nová verzia s výkonom 115 kW (156 k) a dojazdom až 402 kilometrov, ako aj osvedčená verzia s výkonom 100 kW (136 k) a dojazdom až 354 kilometrov podľa WLTP2.

Mníchov a Rocks: Opel Rocks e-XTREME a Rocks Electric KARGO

V bavorskom hlavnom meste sa predstavia aj dizajnové modely Opel Rocks e-XTREME a Rocks Electric KARGO. Jedinečný model Rocks e-XTREME demonštruje zábavný prístup k štvorkolkám s výrazne von vytiahnutými kolesami pre široký a bezpečný postoj, s dvojitými priečnymi ramenami vpredu a žiarivo žltým ochranným oblúkom, zatiaľ čo Rocks Electric KARGO sa zameriava na úplne iné potreby. Rocks Electric KARGO s dĺžkou len 2,41 metra, šírkou 1,39 m a výškou 1,52 m ponúka viac ako 400 litrov flexibilného nákladového priestoru. s priemerom otáčania iba 7,20 m dokáže ľahké vozidlo manévrovať aj v tých najužších uličkách. Spolu s elektrickým dojazdom do vzdialenosti až 75 kilometrov predstavuje najmä v mestských oblastiach ideálneho spoločníka na doručovanie tovaru, ako sú balíky, pizza, alebo lieky.

Športový kúsok: Corsa Rally Electric designed by Elisa Klinkenberg v stánkoch ADAC

Okrem modelov predstavených v stánkoch Opel v centre mesta a na výstavisku, zaujme nemecká značka popredné miesto aj v stánkoch ADAC. Partner spoločnosti Opel v oblasti motoristického športu vystaví na oboch svojich prezentačných plochách model Corsa Rally Electric designed by Elisa Klinkenberg. V zelenej, bielej, ružovej a červenej farbe prináša nekonvenčné Art Car sviežeho ducha do poľa elektrických rely áut Corsa. Slovo E[M]POWER! napísané bielymi písmenami na čiernej streche znamená nielen silu elektriny, ktorá poháňa všetky autá v pohárovom zápolení, ale aj silu zvyšujúceho sa počtu ženských účastníčok. Automobilka Opel a ADAC, najväčší európsky automobilový klub, spolupracujú v motoristickom športe už viac ako desať rokov a začiatkom tohto roka predĺžili svoje partnerstvo do roku 2024. ADAC Opel Electric Rally Cup powered by GSe predstavuje svetovo prvý elektrický rely šampionát vozidiel jednej značky a zároveň aj ukážkový príklad trvalo udržateľného motoristického športu.

Powered by GSe: Astra GSe a 2021 Manta GSe na Motorworld Mobility Days

Okrem aktivít na podujatí IAA Mobility sa Opel s dvoma ďalšími modelmi predstaví aj na Motorworld Mobility Days v Mníchove (3. až 6. septembra). Nemecká značka vystaví v Mníchove, na mieste, kde sa stretávajú milovníci jazdy, životného štýlu, podujatí, koncertov a konferencií, svoje oceňované modely Manta GSe a Astra GSe.

Manta GSe vychádza z legendárneho modelu Manta A, ktorá sa prvýkrát predstavila v roku 1970 a spája klasický vzhľad štýlovej ikony s najmodernejšou technológiou pre trvalo udržateľný motorizmus. Pod čiernou kapotou sa ukrýva elektromotor s výkonom 108 kW (147 k). Vďaka tomu sa Manta GSe stáva najvýkonnejším modelom Manta A, aký kedy Opel vyrobil. Elektrická Manta 2021 poskytuje maximálny krútiaci moment 255 Nm dostupný už z pokojového stavu. Vodič má na výber medzi manuálnym radením pôvodnej štvorstupňovej prevodovky, alebo jednoduchým zaradením štvrtého prevodového stupňa a následnou automatickou jazdou. Výkon sa prenáša na zadné kolesá. Manta tak zostáva klasickým športovým vozidlom – s inovatívnym, modernizovaným pohonom.

Astra GSe zaujme systémovým výkonom 165 kW (225 k) a maximálnym krútiacim momentom 360 Nm (kombinovaná spotreba paliva podľa WLTP3: 1,2 – 1,1 l/100 km, emisie CO2: 26 – 25 g/km) a nenapodobiteľným zapojením vodiča. V porovnaní so svojimi súrodencami z modelového radu Astra je Astra GSe ešte agilnejšia a precíznejšia. Výkonovo orientované jazdné vlastnosti sa podarilo dosiahnuť tým, že model Astra GSe dostal špeciálny podvozok znížený o 10 milimetrov. Športové nastavenie riadenia dostal iba tento model GSe, zatiaľ čo jedinečné pružiny a olejom plnené tlmiče predného a zadného zavesenia dostali špeciálne nastavenie zamerané nielen na dynamickú jazdu, ale aj na pohodlie. Tlmiče využívajú technológiu KONI FSD (Frequency Selective Damping – tlmenie závislé od frekvencií), ktorá umožňuje odlišné vlastnosti tlmenia pri vysokých frekvenciách (ovládanie pruženia) oproti nízkym frekvenciám (ovládanie karosérie).

1 Produkty značky Snapdragon sú produkty spoločnosti Qualcomm Technologies, Inc. a/alebo jej dcérskych spoločností. Snapdragon je ochranná známka alebo registrovaná ochranná známka spoločnosti Qualcomm Incorporated.

2 Rozsah dojazdu stanovený podľa metodiky testovacieho protoloku WLTP (R (EC) č. 715/2007, R (EU) č. 2017/1151). Skutočný dojazd sa môže v každodenných podmienkach líšiť a závisí od rôznych faktorov, najmä od individuálneho štýlu jazdy, vlastností trasy, vonkajšej teploty, používania kúrenia a klimatizácie a tepelnej predklimatizácie.

3 Hodnoty boli stanovené pomocou realistickejšej testovacej metódy WLTP (Worldwide harmonized Light Vehicles Test Procedure), ktorá nahrádza testovací postup NEDC (New European Driving Cycle). Spotreba vozidla, emisie CO2 a dojazd nezávisia len od efektívneho využívania energie vozidlom, ale ovplyvňuje ich aj štýl jazdy a ďalšie netechnické faktory. Informácie o spotrebe a emisiách sa nevzťahujú na jednotlivé vozidlá a sú určené výhradne na účely porovnania rôznych typov vozidiel.

Motor-Car Nové Zámky, s.r.o. 

  Motor-Car Nové Zámky, s.r.o. Nové Zámky

Po-Pia 8:00 – 17:00 So 9:00 – 12:00